Sobotné ráno 10. októbra 2020, okrem typického jesenného sychravého počasia a pekného číselného dátumu, nedávalo o sebe veľa tušiť, že to bude pre nás skvelý deň a potenciálne začiatok niečoho nového pre každého zo zúčastnených strán.

https://www.kzzsr.sk/wp-content/uploads/2015/07/oci-web-kzzsr-1080x200-1080x200.jpg

Stretli sme sa popoludní v opustenom areáli bývalých vojenských kasární v Novom Meste nad Váhom, kde sme sa spoznali s členmi Kynologického záchranného zboru Slovenskej republiky, konkrétne s jeho časťou  –  Kynologickou záchrannou brigádou Trenčín. Zmyslom ich činnosti je dobrovoľnícka pomoc pri hľadaní stratených, nezvestných a zavalených osôb a pomoc  pátracím jednotkám Ministerstva vnútra SR.

Partia telom či duchom mladých ľudí, nezávisle od ich veku, práve oddychovala po drile výcviku poslušnosti a obratnosti svojich psov. Po zoznámení sme sa presunuli na cvičisko nad bývalé známe rekreačné stredisko Striebornica.

So súhlasom trenčianskej brigády, Vám prinášame pár zaujímavých záberov z popoludnia stráveného s touto skupinou nadšencov a milovníkov prírody a zvierat.

 

Každý jeden psík odpočíval v aute svojho psovoda, v čo najmenej rušivom prostredí od okolitých vplyvov v aute svojho inštruktora a poctivo čakal na svoju pomyselnú chvíľku slávy.

Podstatou ich výcviku je, aby sa psovod so psom dokázali orientovať v im neznámom prostredí, berúc do úvahy pohyb vetra s ohľadom na rozptýlenie pachov po hľadanom  figurantovi. Pre nás bol veľmi zaujímavým poznatkom, že psy sa sústreďujú výhradne na označenie osôb neschopných sa pohybovať, a teda sediacich alebo ležiacich. Po prvotnom pokyne psovoda pes vyhľadáva v smere, ktorý mu je naznačený. Postupne okruh v danom smere zväčšuje až do momentu, kedy nájde hľadanú osobu. Účinný priestor, ktorý dokáže jeden pes zvládnuť počas pátracej akcie pri priaznivých poveternostných podmienkach, je zvyčajne rozdelený na niekoľko sektorov o rozlohe 60.000 – 100.000 m²!

Keď si potrápite svoje oči, na tejto fotke máte možnosť vidieť atestovaného psa menom Shelly. Ide o sedemročnú fenu čierneho labradorského retrívera s bielym postrojom so znakom červeného kríža. V tomto prípade Shelly našla nášho figuranta, mimochodom rodáka z mikroregiónu Podhorie.

Čo predchádzalo takémuto úspechu Shelly? Na fotke pani Valentovičová, psovod – záchranár, začína pátranie po figurantovi v sprievode hlavného výcvikára, pána Stacha a za nimi ideme my s Todym. Zdôraznil by som, že pre týchto profesionálov nie je rušivým prítomnosť tretej osoby a špecialistu na pátranie po mojej osobe počas mojej neprítomnosti, Todyho :-).

Ešte raz Shelly v plnej kráse pred začiatkom simulovanej pátracej akcie.

Medzitým, ako jednotliví psovodi chodia s hlavným výcvikárom do terénu, ostatní trénujú špecifické úkony so svojimi psíkmi. Ako vidíte na obrázku, bordérska kólia pani Illés sa pripravuje na hľadanie figurantky.

V blízkej budúcnosti pripravujeme v spolupráci s KZZ brigáda Trenčín podklady pre realizáciu podobnej aktivity, napríklad aj v bebravskej doline. Nielen preto, aby psovodi a psi mali nové podnety a rozvíjali sa, ale aby ste aj vy mali možnosť spoznať ich jedinečnú, nielen voľno časovú aktivitu.

https://www.kzzsr.sk/wp-content/uploads/2015/07/oci-web-kzzsr-1080x200-1080x200.jpg