Slovenské hory počas tohtoročnej letnej sezóny čaká príval predovšetkým domácich turistov. Mnohí dovolenkári si plánujú aj oddych v kempingoch a pri obľúbených jazerách. Turistické ciele si chcú vychutnať v čistom prostredí, lenže to nie je samozrejmosť. Posledné  týždne dostala  naša  príroda zabrať  práve  vinou človeka  a jeho nedbanlivosti. Upozorniť na tento stav chce iniciatíva #niesomprasa, ktorá chce hravou osvetou prispieť k ochrane životného prostredia.

Cieľom iniciatívy #niesomprasa je vyzvať turistov a výletníkov počas prechádzok v lesoch, na horách, ale napríklad aj v mestských parkoch, či v okolí vodných plôch, aby okrem užívania si prírodných krás urobili niečo pre prírodu. Situácia je totiž na viac než nepriaznivá – z množstva odpadkov vo voľnej prírode neubúda. S výrazne väčším prílivom návštevníkov sa môže ešte zhoršiť. Je šanca tento stav zmeniť? Autori iniciatívy #niesomprasa si myslia, že áno. Vyžaduje to však aktívny prístup celej verejnosti.

Kampaň #niesomprasa vysvetľuje návštevníkom slovenských krajov, ktorí nemajú stopercentné znalosti o pohybe a pobyte v prírode, ako sa v tomto prostredí správať. Autori iniciatívy chcú využiť silu sociálnych sietí a internetu a s prispením tradičných médií zasiahnuť maximálny počet výletníkov a turistov. Kampaň nie je politicky orientovaná ani zisková. Iniciatívu #niesomprasa môže podporiť každý – zodpovedným správaním sa v prírode, šírením myšlienky na sociálnych sieťach či registráciou podpory na webe niesomprasa.sk.

Projekt na ochranu životného prostredia oslovil aj známe osobnosti. ,,Ja sa rozhodne snažím, aby som nebola prasa a nezanechávala za sebou odpadky, čo si do prírody donesiem, to si aj odnesiem.  Verím,  že  nás  bude  zodpovedných  čoraz  viac,  aby  sme sa mali lepšie na tejto planéte,“ reaguje Kristína Tormová, herečka a spisovateľka.

Základné body iniciatívy #niesomprasa sú spracované formou jednoduchého „Desatora cool výletníka“. Upozorňujú okrem iného na stopu, ktorú necháva v prírode každý odhodený predmet – hoci sa časom rozloží. Čas rozpadu totiž nie je vždy krátky. Papierovej vreckovke to trvá asi päť mesiacov, banánovej šupke ešte o mesiac dlhšie. Nočnou morou milovníkov prírody sú vlhčené utierky alebo cigaretové ohorky. Tie sa rozkladajú aj pätnásť rokov!

Kampaň #niesomprasa nie je politicky orientovaná ani zisková. Záštitu jej dali CEEV Živica, Klub slovenských turistov, Národná asociácia horských vodcov Slovenskej republiky, Národný park Muránska planina a Slovenská asociácia Nordic walking.

Zapojila sa aj OZ K Prameňom Bebravy, ktorej cieľom je trvalo udržateľný rozvoj vodohospodárskej oblasti Strážovské vrchy a ktorá okrem iného spravuje a udržuje rovnomenný náučný chodník, ale tiež pomáha pri likvidácii čiernych skládok. Pomocnú ruku môže podať každý – stačí si to batohu pribaliť igelitové vrecko a cestou pozbierať odpadky, ktoré v prírode nemajú čo robiť. A svoje si, samozrejme, odniesť so sebou.

Viac informácií o iniciatíve #niesomprasa nájdete na:

Web: www.niesomprasa.sk

Facebook: www.facebook.com/niesomprasa

Instagram: www.intagram.com/niesomprasa