Kedysi uprostred horúceho leta roka 2015 ani neviem prečo, ale na hornom konci dediny U Baťkov, som umiestnil prázdne vedro od vápennej bielej farby, napustil ho studenou potočnou  vodou a umiestnil do neho pár sklených fliaš s pivom. Vodu som aj dva-tri krát za deň vymieňal, len aby sa nestalo, že pivo bude teplé. Postupne, ako medzičasom po sfunkčnení náučného chodníka, sa ozval jeden z vtedajších členov OZ-tka, zručný zvárač a obrábač kovov, že by z hrubostennej železnej rúry vyrobil prírodnú chladničku. Privaril k nej pánty a veko, ktoré som vyplnil polystyrénom, aby sa vnútro zbytočne neprehrievalo. Nafarbili sme ho do farieb OZ-tka, umiestnili pokladníčku a vysypali štrkom, aby si dno zachovávalo prirodzenú zemnú vlhkosť.

Za tie roky si projekt prešiel svojim vývojom aj problémami. Museli sme sa vysporiadať s dvoma „škodnými v revíri“, ktoré nám pravidelne vybielili obsah v nej. Raz sa nám podarilo vybaviť aj vecný príspevok od KOFOLY z Rajeckej Lesnej, nanešťastie si bezodplatne drvivú väčšinu daru rozobrali medzi sebou deti.

Filozofia chladničky spočíva v tom, aby pocestný mal možnosť sa osviežiť nízkoalkoholickým nápojom. Jeden z najzdravších iontových nápojov (slúži na kompenzáciu dehydratácie pri športe a na rýchly nástup energie) je podľa mňa nepasterizované nefiltrované pivo. To však z technických dôvodov nie je možné mať v prírodnej chladničke. Snažíme sa nakupovať alkoholické, nealkoholické pivo a radler v sklenom obale, aby sme minimalizovali negatívne dopady na životné prostredie. Podmienkou je, aby cena jednej fľaše bola do 0,50 EUR/ks a doporučená predajná – príspevková – cena 1 EUR-o. Z takto získaného rozdielu financujeme OZ-tko. Jednak ide o údržbu náučného chodníka (lazúra, štetce, čistiace potreby, ochranné pomôcky, a pod.), úhrada nákladov na účtovníctvo, registráciu 2% dane z príjmov FO/PO a veľa iného. Na vyžiadanie radi sprístupníme účtovníctvo OZ-tka.

PS: funkčný teplomer z auta si niekto zobral domov bezodplatne :-)))))

Cez vianočne sviatky sme skúšali vymeniť sortiment za malé balenia bieleho, ružového a červeného vína vrátane sektu. Nanešťastie tento úmysel sa nestretol s dostatočným pochopením a za 200/250ml balenie návštevníci neboli ochotní zaplatiť zhruba 2,50 EUR-a.

V súčasnosti po prehrmení krízy v súvislosti s COVID-19 sme nadviazali spoluprácu s jediným priemyselným slovenským pivovarom URPINER. Zhodou okolností rozvoz tohto piva pre trenčiansky región zabezpečuje rodák z Omšenia, ktorý sa so svojou úžasnou rodinkou usadil v tradičnom dome s výškou v Slatine nad Bebravou.

Veríme, že nám i naďalej zostanete verní a týmto projetkom nás podporíte a znížite tak našu závislosť od náročného procesu žiadania finančných príspevkov.