V rozmedzí niekoľkých dní sme strávili malá skupinka spoločný čas nielen vzájomne sa spoznať, ale aj objaviť krásy vody v Štajerských Alpách, kde chodievam načerpať energiu a podporu pre projekt K prameňom Bebravy.

Zdroj: archív OZ

V rozmedzí 11. až 14. septembra 2020 sme sa vydali na poznávací výlet za vodou do Štajerských Álp. Za nás „povinná jazda“ pre každého, kto chce vidieť v praxi úspešný príbeh neformálnej spolupráce za účelom trvalo-udržateľného spôsobu života v chránených vodohospodárskych oblastiach Štajerských Álp, ktoré cez dve vetvy diaľkovodov zásobujú životodarnou tekutinou hlavnú rakúsku metropolu.

V piatok popoludní sme sa vydali rakúskou diaľnicou smerom na Linz a pri malebnom mestečku Ybbs zišli do Álp popri známom lyžiarskom stredisku Hochkar až do východiskového miesta nášho výletu – dedinky Wildalpen. Strediskovej obce s čerpacou stanicou, reštauráciami, hotelom, wellnesom, požiarnikmi a základnou občianskou a asistenčnou výbavou pre potreby ľudí žijúcich v blízkosti tohto doslova vodou presiaknutého miesta.

Ubytovali sme sa u sympatického česko-slovenského páru Andrei Košťálovej a Dávida Gregoríka s ich rodiacim sa vodárom a vodákom v jednom, synčekom Teodorom. Útulný penzión s príznačným názvom „čierne ovce“ Black sheeps. Po únavnej ceste sme sa vyspali do zamračeného rána v dôsledku silného oparu spôsobeného rozdielnymi teplotami medzi dňom a nocou.

Zdroj: archív OZ

 

 

 

 

 

Našim cieľom bolo vodárenské technické múzeum Kaiserbrunn v blízkosti mestečka Reichenau an der Rax, kde sa nachádza rovnomenný prameň cisára Františka I. ako dôležitého prameňa I. vetvy viedenského diaľkovodu. Niekoľko hodín sme strávili v areáli s pánom Hansom Toblerom, zanieteným správcom tejto časti viedenského diaľkovodu a priľahlej chránenej vodohospodárskej oblasti. To, že bola sobota a nepracovný deň a že pán Tobler mal doma návštevu s robotníkmi murujúcimi jeho plot, mu vôbec neuberalo na dobrej nálade. Poobede cez známe putovnícke mestečko Mariazell sme si oddýchli pri spoločnej opekačke pred penziónom.

V nedeľu sme navštívili Mendlingtal, čo je drevárske múzeum v prírode prevažne určené pre mladších návštevníkov, ktoré je venované všetkému podstatnému o ťažbe, spracovaní a využívaní dreva v minulosti v alpských lesoch.

Zdroj: archív OZ

Trochu nám odmietlo poslušnosť vlastné auto, ale napokon Andrejka z ubytovne Black sheeps nás štartovacími káblami dostala naspäť domov.

V posledný deň, pondelok, sme strávili dopoludnie v Múzeu horskej vody vo Wildalpene s ďalším zaujímavým človekom, dušou a telom vodárom, Chrisom Riglerom. Ten nám okrem zaujímavých a obohacujúcich rozhovoroch pomohol nájsť príčinu problémov so štartovaním nášho auta. Ich „MacGyver“, ktorý je skúsenejší ako obecný opravár áut :-), si relatívne rýchlo poradil s drobnou závadou na aute.

Pre nás asi najdôležitejší moment bolo video o skrasovatení vápencovo-dolomitových kopcov naokolo a ich vplyve na podzemné zdroje pitné vody.

Zdroj: Múzeum horskej vody Wildalpen, MA-31

Napokon sme sa rozličnými pohľadmi na rieku Salza rozlúčili s touto časťou Álp a vyrazili na cestu domov.

Zdroj: archív OZ

Menovite patrí poďakovanie Hansovi Toblerovi, Chrisovi Riglerovi, Andrei Košťálovej, Dávidovi Gregoríkovi a ochote 31. oddelenia magistrátu mesta Viedeň za otvorený prístup.

Zdroj: archív OZ